– Ιός της Νέας Γρίπης Η1Ν1

Τι είναι ο ιός της Νέας Γρίπης Α (Η1Ν1);

Είναι ένα νέο είδος του ιού της γρίπης, ο οποίος περιέχει γονίδια από ιούς γρίπης χοίρων, πτηνών και ανθρώπων και προσβάλει τον άνθρωπο. Swine Influenca (H1N1) Virus
Πρόκειται λοιπόν για έναν ανθρώπινο ιό, στον οποίο το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων δε διαθέτει ανοσία.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο ιός της Νέας Γρίπης εξαπλώνεται ταχέως γι αυτό και ενδέχεται να νοσήσει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων στην χώρα μας.

Πως μεταδίδεται;

Η μόλυνση του ανθρώπου γίνεται με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδεται και η εποχιακή γρίπη. Συγκεκριμένα εξαπλώνεται άμεσα με τα σταγονίδια του βήχα, του φταρνίσματος ή  έμμεσα όταν σταγονίδια καταλήξουν σε χέρια ή  άλλες επιφάνειες που στη συνέχεια αγγίζουν  άλλα άτομα, τα οποία με τη σειρά τους αγγίζουν το στόμα ή τη μύτη τους.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο ιός της γρίπης δε μεταδίδεται μέσω της κατανάλωσης χοιρινού κρέατος και χοιρινών προιόντων ενώ το καλό ψήσιμο του κρέατος σκοτώνει ιούς και μικρόβια.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα του ιού της Νέας γρίπης Η1Ν1 είναι παρόμοια με τα συμπτώματα της εποχιακής γρίπης, δηλαδή πυρετός, βήχας, καταρροή, πονόλαιμος, μυικοί πόνοι (μυαλγίες), πονοκέφαλος, εύκολη κόπωση, ρίγη ενώ μπορεί να υπάρχουν έμετοι και διάρροιες.
Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν και σοβαρές επιπλοκές.
Ο ιός μεταδίδεται μέχρι και 7 ημέρες μετά την εμφάνιση του σε ενήλικα και ακόμα περισσότερες ημέρες όταν ασθενήσουν παιδιά.

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου;

Οι ομάδες του πληθυσμού που θεωρούνται υψηλού κινδύνου για να εμφανίσουν επιπλοκές από τη νέα γρίπη θεωρούνται τα άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, χρόνια καρδιολογικά προβλήματα, ηπατοπαθείς, νεφροπαθείς, πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, τα παιδιά κάτω των 2 ετών καθώς και άτομα άνω των 65 ετών.

Μέτρα πρόληψης

Τα μέτρα πρόληψης από τον ιό Η1Ν1 είναι το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι και η συχνή χρήση προϊόντων απολύμανσης χεριών.WASHING-HANDS

 Θεραπεία

Η θεραπεία του ιού της νέας γρίπης γίνεται με τη βοήθεια του ιατρού, ο οποίος θα μας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες  για το αν θα πρέπει να λάβουμε τα αντιïκά φάρμακα που υπάρχουν (Tamiflu – Relenza) τα οποία θα πρέπει να χορηγούνται με πολύ προσοχή, έτσι ώστε ο ιός να μην αναπτύξει αντοχή σε αυτά τα φάρμακα.

Τέλος, στατιστικά η εμπειρία μας έχει δείξει, ότι από τους ασθενείς που θα προσβληθούν από τον ιό της νέας γρίπης, οι περισσότεροι θα αναρρώσουν πλήρως χωρίς να χρειαστούν κάποια ειδική θεραπεία ή εισαγωγή στο νοσοκομείο.

 

 

TOP