Παθήσεις αναπνευστικού

Άπνοια στον ύπνο

Τι είναι

Είναι μια διαταραχή στη λειτουργία της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, στην οποία η ροή του αερά διακόπτεται για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα.

 

Τύποι άπνοιας στον ύπνο

  • Αποφρακτική άπνοια, η οποία είναι η  συχνότερη μορφή. Συμβαίνει σε παχύσαρκους ασθενείς όπου η ρίζα της γλώσσας αποφράσει την αεροφόρο οδό κατά τη διάρκεια του ύπνου. Συνοδεύεται συνήθως  και από ροχαλητό χωρίς αυτό  να σημαίνει ότι όποιος ροχαλίζει πάσχει από υπνική άπνοια
  • Άπνοια κεντρικού τύπου που παρατηρείται σε πάσχοντες από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακή ανεπάρκεια κ.α.

 

Τι συμβαίνει στον οργανισμόαρχείο λήψης (3)

Κατά τη διάρκεια της υπνικής άπνοιας το ποσό του οξυγόνου που υπάρχει στο αίμα μπορεί να μειωθεί, με αποτέλεσμα η προσφορά οξυγόνου σε ζωτικά όργανα όπως ο εγκέφαλος και η καρδιά, να είναι ελλιπής.

 

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα προκύπτουν από την κακή ποιότητα ύπνου που έχουν αυτοί οι ασθενείς, με αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα να εμφανίζουν υπνηλία και μειωμένη προσοχή  καθώς  και συχνούς πονοκεφάλους, ενώ  κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να εμφανίζουν εφιδρώσεις, συχνουρία και συχνούς εφιάλτες

 

Διάγνωση

Αφού με το ιστορικό, την κλινική εξέταση και τα ειδικά ερωτηματολόγια  ανιχνευθούν  οι ύποπτοι ασθενείς για το σύνδρομο, γίνεται αρχικά καταγραφή κατά τη διάρκεια του ύπνου με 160_F_45456425_qvgu2Z4WDaMGKs5Xh5dHwo0QIIaDCYctειδική φορητή συσκευή στην οικεία του ασθενούς και εφόσον προκύψουν παραπάνω ενδείξεις, ο ασθενής υποβάλλεται σε πολυσωματοκαταγραφική μελέτη ύπνου, η οποία γίνεται στο νοσοκομείο,  όπου ο τεχνικός του εργαστηρίου εφαρμόζει σε διάφορα σημεία του σώματος, αισθητήρια όργανα που καταγράφουν τα κύματα του εγκεφάλου, τη μυική δραστηριότητα, τη καρδιακή συχνότητα, την αναπνοή, την οξυγόνωση του αίματος και άλλες λειτουργίες.

Θεραπεία

Είναι ανάλογη του τύπου της άπνοιας και περιλαμβάνει συσκευές υποβοήθησης της αναπνοής (CPAP), απώλεια βάρους στους παχύσαρκους ή χειρουργική αντιμετώπιση σε επιλεγμένες περιπτώσεις.

Ροχαλητό και Άπνοια στον Ύπνο (Υποαπνοικό σύνδρομο)

TOP