Εξετάσεις / Υπηρεσίες

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι καπνιστές συνειδητοποιούν μέσα από την ενημέρωση που γίνεται από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία αλλά και γενικότερα από τον Ιατρικό κόσμο, τους κινδύνους που έχει η μακροχρόνια έκθεση στον καπνό του τσιγάρου με το κάπνισμα.
Το παραπάνω γεγονός έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί καπνιστές να έχουν βάλει ως στόχο τη διακοπή του καπνίσματος.

 

Το κάπνισμα συνδέεται άμεσα με :

μαθαίνω να μην καπνίζω γιατρός

*         Διάφορες μορφές Καρκίνου (Πνεύμονα, στόματος, λάρυγγα, ουροδόχου κύστεως κ.λ.π.)

*         Σοβαρές παθήσεις της καρδιάς και των αγγείων

*         Χρόνιες πνευμονοπάθειες (Χ.Α.Π.)

*         Παθήσεις του δέρματος (πρόωρη γήρανση, κλπ)

*         Παθήσεις του πεπτικού συστήματος

*         Ευπάθεια σε διάφορες λοιμώξεις του αναπνευστικού, κ.α.

 

Η  Θεραπεία Διακοπής του Καπνίσματος συμπεριλαμβάνει:

 

→    Πληροφόρηση του ενδιαφερόμενου σχετικά με τον κίνδυνο που διατρέχει από την καπνιστική συνήθεια.

→    Δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης και συνεργασίας του υπευθύνου του ιατρείου με τον ενδιαφερόμενο προς διακοπή.

→    Λήψη ιστορικούκλινική εξέταση καθώς και διενέργεια εξετάσεων όπως η Ακτινογραφία Θώρακος και οι Γενικές Εξετάσεις αίματος ( Γενική Αίματος,  Σάκχαρο, Ουρία, ΤΚΕ,Κρεατίνη, SGOT. SGPT, γ-GT, Na+, K+).

→    Πλήρης Λειτουργικός Έλεγχος της Αναπνοής και ανάδειξη πιθανών βλαβών του αναπνευστικού από το κάπνισμα.

→    Δημιουργία εξατομικευμένου προγράμματος διακοπής.

→    Επιλογή φαρμακευτικής ή μη αγωγής ανάλογα με το βαθμό εξάρτησης από τη νικοτίνη και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς.

→    Παροχή πακέτου έναρξης θεραπείας με ενημερωτικό φυλλάδιο, οδηγίες λήψεως υποκατάστατων νικοτίνης ή φαρμάκων, ημερολόγιο καταγραφής παρατηρήσεων και ημερομηνία επόμενης επίσκεψης.

→    Ψυχολογική υποστήριξη κατά τη διάρκεια του προγράμματος της διακοπής.

→    Παρακολούθηση της προόδου και συζήτηση τυχόν προσωπικών δυσκολιών  σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 Πνευμονολόγος 

Μύθοι και πραγματικότητα...

Υπάρχουν τσιγάρα που βλάπτουν λιγότερο;

ΟΧΙ, διότι αυτοί που καπνίζουν τα λεγόμενα ''ελαφριά'' τσιγάρα εισπνέουν πιο βαθιά τον καπνό και καταναλώνουν περισσότερα τσιγάρα, με αποτέλεσμα η συνολική ημερήσια ποσότητα πίσσας και νικοτίνης να είναι η ίδια με τα υπόλοιπα τσιγάρα.

Γιατί κάθε πακέτο περιέχει 20 τσιγάρα;

Διότι η μέση ημερήσια δόση του ναρκωτικού που λέγεται τσιγάρο, είναι περίπου 20 τσιγάρα την ημέρα, τα οποία προσφέρουν δόση νικοτίνης σε τέτοια ποσότητα έτσι ώστε κάποιος να μην αισθάνεται στερητικά συμπτώματα. Έτσι ξεκινά κάποιος να καπνίζει 2-3 τσιγάρα την ημέρα και σε λίγα χρόνια γίνεται κανονικός χρήστης των 20 περίπου τσιγάρων το 24ωρο.

Τσιγάρο ή Πούρο;

Η ερώτηση που θέτουν πολλοί είναι αν το πούρο είναι πιο ασφαλές από το τσιγάρο και η απάντηση είναι ότι όσοι καπνίζουν πούρα έχουν 34% πιο υψηλή θνησιμότητα σε σχέση με τους μη καπνιστές από παθήσεις όπως ο καρκίνος του φάρυγγα, των χειλιών, του λάρυγγα και του οισοφάγου.

Εισπνοή καπνού, τι γίνεται μετά...

Η νικοτίνη η οποία είναι μία από τις πιο εθιστικές ουσίες που γνώρισε ο άνθρωπος, χρειάζεται μόνο 10 δευτερόλεπτα μετά την εισπνοή της για να φτάσει στον εγκέφαλο. Αρχικά δρώντας στα εγκεφαλικά κύτταρα προκαλεί εφορία και ευχάριστα συναισθήματα, διεγείρει τη μνήμη, μειώνει το στρες και την επιθετικότητα ενώ σε καπνιστές που μόλις άρχισαν το κάπνισμα, η δράση της νικοτίνης στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα και τρέμουλο. Με την πάροδο του χρόνου ο οργανισμός μας συνηθίζει την συγκεκριμένη ουσία και ζητά πλέον να του χορηγείται σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Γι αυτό το λόγο η νικοτίνη από πολλούς επιστήμονες θεωρείται εξαρτησιογόνος ουσία όπως τα ναρκωτικά.

Νικοτίνη

Δείτε πόσο εξαρτημένοι είσαστε...

Κάπνισμα-Γυναίκα-Έμβρυο
Το να καπνίζει μια έγκυος γυναίκα, μετατρέπει το έμβρυο σε παθητικό καπνιστή διότι η νικοτίνη περνά στη κυκλοφορία του πλακούντα. Μια γυναίκα καπνιστής πρέπει να διακόψει άμεσα το κάπνισμα με τη διάγνωση της εγκυμοσύνης.
Τσιγάρο = Χαλάρωση;
Είναι πραγματική χαλάρωση αυτό που προσφέρει το κάπνισμα; ΌΧΙ... απλά είναι ο μετριασμός των συμπτωμάτων της στέρησης που έχουν όσοι καπνίζουν.

Οι ευεργετικές συνέπειες της διακοπής του καπνίσματος...

Δηλητήρια που περιέχονται στον καπνό του τσιγάρου

  • Ακετόνη (Ξεβαφτικό νυχιών), Οξικό Οξύ ( Ξύδι), Αμμωνία (Υγρά καθαρισμού), Αρσενικό (Δηλητήριο, συστατικό ζιζανοκτόνων)
  • Βενζόλιο (Ατμοί Πετρελαίου), Κάδμιο (Μπαταρίες), Μονοξείδιο του άνθρακα (Εκπομπές καυσαερίων), Τετραχλωράνθρακας (Υγρό στεγνού καθαρισμού)
  • D.D.T (Εντομοκτόνο), Υδροκυάνιο (Χρησιμοποιείται στο θάλαμο αερίων στις ΗΠΑ για εκτελέσεις), Μόλυβδος (Ατμοί πετρελαίου)
  • Ισοκυανικό Μεθύλιο (Υπεύθυνο για την οικολογική καταστροφή στην πόλη Bhopal στην Ινδία), Νικοτίνη (Εντομοκτόνο), Πολώνιο – 210 (Ραδιενεργό κατάλοιπο)
  • Πίσσα (Επίστρωση Επιφανειών δρόμου), Ραδόνιο (Ραδιενεργό αέριο), Τολουόλιο (Βιομηχανικός διαλύτης)
TOP