Εξετάσεις / Υπηρεσίες

ΒΡΟΓΧΟΣΚΟΠΗΣΗ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

*         H Βρογχοσκόπηση είναι η εξέταση με την οποία ελέγχουμε τους μεγάλους αεραγωγούς (τραχεία-βρόγχοι), δηλαδή τα στόμια διαμέσου των οποίων μεταφέρεται ο αέρας στους πνεύμονες.

crl39C7R13C14

*         Η πρώτη βρογχοσκόπηση έγινε από τον Gustav Killian το 1898 με τη χρήση του άκαμπτου βρογχοσκοπίου.
Το 1967 ο Ιάπωνας Ιkeda επινόησε το εύκαμπτο βρογχοσκόπιο με τις οπτικές ίνες.
Από το 1980, η βρογχοσκόπηση γίνεται πλέον εξέταση ρουτίνας για τους Πνευμονολόγους και από το 1990 με τη videoβρογχοσκόπηση αναπαράγεται και αποθηκεύεται η εικόνα που βλέπει ο ιατρός σε οθόνη τηλεόρασης.

 

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

*         Η πιο συχνή ένδειξη για διενέργεια βρογχοσκόπησης είναι για να ληφθούν δείγματα ιστού προκειμένου να καθοριστεί ο ιστολογικός τύπος μίας βλάβης του πνεύμονα, η οποία παρουσιάζει χαρακτήρες κακοήθειας. Συνήθως αυτή η ύποπτη περιοχή πριν τη βρογχοσκόπηση έχει αρχικά διερευνηθεί με αξονική τομογραφία θώρακος.
Διάφοροι άλλοι λόγοι για τους οποίους απαιτείται βρογχοσκόπηση είναι η αιμόπτυση και ο επίμονος βήχας στα οποία δεν έχει ανευρεθεί σαφή αιτία. Η βρογχοσκόπηση όμως μπορεί να έχει και επείγοντα χαρακτήρα σε περίπτωση απόφραξης των αεραγωγών από ξένα σώματα που έχουν εισπνευθεί.  Σε αυτές τις καταστάσεις, διαμέσου ενός πλευρικού καναλιού που διαθέτει το  βρογχοσκόπιο, εισάγεται ένας λεπτός καθετήρας με μια ειδική λαβίδα που επιτρέπει την αφαίρεση του ξένου σώματος.

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ 

*         Η βρογχοσκόπηση εάν ο ασθενής δε νοσηλεύεται για κάποιο λόγο,γίνεται συνήθως σε εξωτερική βάση  δηλαδή ο ασθενής προσέρχεται στο νοσοκομείο, προετοιμάζεται για την εξέταση, η οποία διαρκεί 20-30 λεπτά και στη συνέχεια εγκαταλείπει το νοσοκομείο, λίγη ώρα μετά την εξέταση.
Με την κατάλληλη προετοιμασία και σε οργανωμένα βρογχοσκοπικά κέντρα, είναι μία διαδικασία ασφαλής και άνετη, την οποία ο ασθενής την ανέχεται εύκολα.

*         Η προετοιμασία για τη βρογχοσκόπηση , συνήθως ξεκινά από τη λήψη του ιστορικού  με το οποίο θα καταλάβουμε εάν ο ασθενής έχει κάποια ευαισθησία σε φάρμακα και τοπικά αναισθητικά τα οποία θα πρέπει να αποφύγουμε κατά την εξέταση καθώς και αν λαμβάνει αντιπηκτικά φάρμακα τα οποία και θα πρέπει να διακοπούν συνήθως μερικές ημέρες πριν την εξέταση.
Στο  βρογχοσκοπικό κέντρο του Iατρικού Αθηνών, εφαρμόζουμε ειδικό πρωτόκολλο προετοιμασίας για βρογχοσκόπηση, το οποίο περιλαμβάνει τον έλεγχο του αριθμού των αιμοπεταλίων και της πηκτικότητας καθώς και τον προληπτικό έλεγχο για την αποφυγή μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων,ενώ εάν απαιτείται από το ιστορικό ασθενούς, γίνονται  και γενικότερες εργαστηριακές εξετάσεις ή εξετάσεις από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων π.χ. καρδιολογική εξέταση.

*         Κατά την ημέρα της βρογχοσκόπησης ο ασθενής προσέρχεται στο βρογχοσκοπικό τμήμα του νοσοκομείου  νηστικός από το προηγούμενο βράδυ και η έναρξη της εξέτασης γίνεται αρχικά με τη σύνδεση του ασθενούς σε monitor παρακολούθησης των ζωτικών του λειτουργιών.Bronchoscopy3201
Στη συνέχεια, του εφαρμόζεται τοπική αναισθησία η οποία προκαλώντας ένα μούδιασμα στη γλώσσα και το φάρυγγα, ελαχιστοποιεί το βήχα κατά τη διάρκεια της εισαγωγής του βρογχοσκοπίου από τη μύτη προς την τραχεία και τους βρόγχους.
Συμπληρωματικά μπορούν να εφαρμοστούν και φάρμακα που προκαλούν στον ασθενή υπνηλία κατά τη διάρκεια της εξέτασης, καθιστώντας την έτσι εντελώς ανώδυνη. Η παραπάνω διαδικασία ονομάζεται μέθη.
Αφού χορηγηθεί και η μέθη, ο Πνευμονολόγος εισάγει το βρογχοσκόπιο στη μύτη και με ήπιο τρόπο το οδηγεί στο  λάρυγγα και την τραχεία του ασθενούς.
Έτσι εξετάζουμε αναλυτικά όλο το εσωτερικό τοίχωμα της τραχείας και των μεγάλων βρόγχων , λαμβάνοντας και δείγματα που αποστέλλονται στο εργαστήριο για βιoψία. Αυτές οι βιοψίες, λαμβάνονται μέσω του καναλιού εργασίας του βρογχοσκοπίου, στο οποίο εισάγονται λαβίδες βιοψίας, βελόνες και βούρτσες. Με τις ειδικές  λαβίδες γίνεται λήψη  βιοψιών από τους βρόγχους, ενώ με τις βελόνες βιοψίας λαμβάνεται υλικό έξω από το οπτικό πεδίο του Πνευμονολόγου και κυρίως από λεμφαδένες. Τέλος με τις ειδικές βούρτσες, λαμβάνουμε κυτταρολογικές εξετάσεις και συλλέγουμε υλικό για καλλιέργειες ανακαλύπτοντας και θεραπεύοντας έτσι, διάφορες σοβαρές για τον ασθενή λοιμώξεις.
Μόλις ο γιατρός τελειώσει την εξέταση, ο ασθενής οδηγείται σε ειδικό δωμάτιο παρακολούθησης και στη συνέχεια εξέρχεται από το νοσοκομείο.

 

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ 

*          Οι σοβαρές επιπλοκές από τη βρογχοσκόπηση και την όλη διαδικασία που την ακολουθεί , είναι πολύ σπάνιες σε εξειδικευμένα βρογχοσκοπικά κέντρα (αφορούν κάτω από 1 στους χίλιους ασθενείς).Οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν ήπιο πονόλαιμο, βραχνάδα, δεκατική πυρετική κίνηση ή λίγο αίμα στα πτύελα, συμπτώματα που συνήθως παρέρχονται σε ένα εικοσιτετράωρο.

 

*         Στο βρογχοσκοπικό τμήμα της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ιατρικού Αθηνών, διαθέτουμε  πολυετή εμπειρία στις βρογχοσκοπήσεις και εγγυόμαστε την ασφάλεια του ασθενούς και την αρτιότερη διάγνωση και θεραπεία του προβλήματός του.

 

 

 

TOP