Γρίπη Η1Ν1 ή Κοινή Γρίπη; Πώς θα τις ξεχωρίσουμε;

by / Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2022 / Published in Γενικά Θέματα

Δημοσιεύθηκε στη Ναυτεμπορική


Κάθε χρόνο, κυρίως τους χειμερινούς μήνες αρχίζει σιγά-σιγά να αυξάνεται η συχνότητα της κοινής ή εποχικής γρίπης. Μαζί όμως με την εποχική γρίπη, αυξάνεται και η συχνότητα της Νέας γρίπης ή γρίπης Η1Ν1. Αυτές οι δύο μορφές γρίπης έχουν διαφορές μεταξύ τους που καλό θα είναι να τις γνωρίζουμε.

Γενικά, η εποχική γρίπη χαρακτηρίζεται από πιο ήπια κλινική συμπτωματολογία σε σχέση με τη γρίπη Η1Ν1 που έχει και τις περισσότερες επιπλοκές.

Ο τρόπος μετάδοσης και των δύο μορφών γρίπης είναι ο ίδιος, δηλαδή αερογενώς δια σταγονιδίων (με το βήχα ή το φτέρνισμα) καθώς και μέσω μολυσμένων επιφανειών από ακάθαρτα χέρια.

Αναλύοντας λίγο τα συμπτώματα αυτών των δύο μορφών γρίπης βλέπουμε αρχικά ότι ο πυρετός είναι πιο ήπιος στην κοινή γρίπη σε σχέση με την Η1Ν1 γρίπη όπου μπορεί να φτάσει και στα επίπεδα του 38,5 °C έως 39 °C .

Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα είναι η κούραση και η μεγάλη εξάντληση η οποία όμως στην Η1Ν1 γρίπη είναι πιο έντονη ενώ η εποχική γρίπη, μπορεί να προκαλέσει μερικές φορές αδυναμία αλλά εξαιρετικά σπάνια προκαλεί μεγάλη εξάντληση.
Ο πονοκέφαλος στην εποχική γρίπη παρατηρείται σε ορισμένες περιπτώσεις ενώ στην Η1Ν1 σχεδόν πάντα.

Η καταρροή, το μπούκωμα, το φτέρνισμα και ο πονόλαιμος είναι πιο συχνά στην εποχική γρίπη η οποία συνήθως συνοδεύεται από ήπιο ξερό βήχα ενώ στη γρίπη Η1Ν1 ο βήχας είναι έντονος.

Όσον αφορά τις επιπλοκές των δύο μορφών γρίπης, η εποχική γρίπη σπάνια έχει σοβαρές επιπλοκές και όταν τις έχει αυτές είναι κυρίως η ωτίτιδα και η ιγμορίτιδα ενώ η Η1Ν1 γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή μορφή πνευμονίαςαπειλητική για τη ζωή του ασθενούς.

Τέλος, ανεξάρτητα από τη μορφή της γρίπης, θα πρέπει να αναγνωρίζουμε ορισμένα σοβαρά συμπτώματα που χρίζουν άμεσης ιατρικής φροντίδας πιθανά και σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Τέτοια συμπτώματα είναι ο έντονος πονοκέφαλος, ο πόνος στο στήθος, ο πυρετός με εξάνθημα, η δύσπνοια ή η ταχύπνοια (γρήγορη αναπνοή) καθώς και η διαταραχή του επιπέδου επικοινωνίας ή η υπνηλία.

Facebookgoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebookgoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
TOP